Špagety 🍝 s domácím špenátovým pestem
Sem vložte podnadpis
- 250 g čerstvého špenátu
- 20 ml olivového oleje
- 20 ml oleje z vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 30 g sýru grana padano
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- lžíce slunečnicových semíne
Špenátové pesto
V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici.Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, oliovový i ořechový olej, šťávu z poloviny citrónu, jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přednáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat
Suroviny:
- celozrnné špagety
- 2 vrchovaté lžíce špenátového pesta
- 4 žampiony
- 2 rajčata
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
- olivový olej
- pepř
Celozrnné těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony, nakrájíme je na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.