Steak
Sem vložte podnadpis
Příprava vepřového steaku nabízí prostor k experimentům. Můžete si pohrát s přílohami a neobvyklými omáčkami, které zdůrazní jeho chuť.
Vepřový steak a grilovanou zeleninou

- červenou a žlutou papriku
- mrkev
- cuketu
- lilek
- ciibule
- čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti
- koření dle chuti
- olivový olej na pokapání
Jak na grilovanou zeleninu
Zeleninu můžete zvolit podle své chutě :), já používám:
1 . Potáhněte plech pečicím papírem a troubu vyhřejte na 220 stupňů. Zeleninu nakrájejte na stejně velké kusy. Na plech dejte nejdřív mrkev, pak přidejte zbytek zeleniny, ochuťte ji bylinkami a kořením dle vlastního výběru, a pokapejte olejem. Přikryjte alobalem a pečte 20 minut.
2. Po dvaceti minutách pečení alobal stáhněte, a dopékejte dalších 20-30 minut.
Steak se šťouchanými brambory

Suroviny na štouchané brambory(1 porce):
- sůl
- 1 PLmáslo
- petrželka nebo pažitka
- menší cibule
- 0,5 dl mléka
- 200g brambor
- pepř
Pokud chcece štouchané brambory podávat samotné bez steaku, přidejte ještě:
- 100g žampionů
- 50 g uzeného masa
- jarní cibulka
Postup přípravy:
Oloupané brambory uvaříme doměkka, až se téměř rozpadají.
Mezitím, co se nám brambory vaří, osmahneme na másle dozlatova najemno nakrájenou cibulku.
(Ke zlatové cibulce přidáme pokrájené žampiony, kolečka jarní cibulky a na malé kousky pokrájené uzené. Chvíli společně opékáme, později přilijeme trochu vody, osolíme, opepříme a podusíme pod pokličkou do změknutí žampionů. Zbylou vodu necháme již bez pokličky odpařit.)
Uvařené brambory scedíme a v hrnku rozšťoucháme. Přidáme připravenou směs a ohřáté mléko. Hrnec přikryjeme pokličkou, pevně chytíme mezi utěrky a chvilku usilovně třeseme, aby se vše řádně promíchalo. Opakujeme, dokud nám konzistence nebude vyhovovat.
Hotové šťouchané brambory naaranžujeme na talíř, posypeme petrželkou či pažitkou přidáme hotyvý steak a vychutnáváme. ;)
Do receptu můžete přidat například žampiony, uzené maso a jarní cibulku, a můžete je podávat samotné. Je to opravdu dobrota.